Verdenshavene er under et enormt pres på grund af klimaforandringer og menneskers adfærd. Blandt andet er omkring 80% af Caribiens koraller døde de sidste 50 år på grund af forurening, kystarbejde og temperaturstigninger i havene. Mange solcremer påvirker også verdenshavene og dets koraller meget negativt på grund af deres kemikalier. Det anslås, at der årligt bliver skyllet 14.000 tons solcreme i havet. Derudover menes det også, at 82.000 forskellige kemikalier flyder rundt i havet gør skade – en stor del af disse kommer bl.a. fra solcremer.
Læs også: Fem produkter til en bæredygtig rejse
Beskyt verdenshavene og korallerne
Som sagt bliver der årligt skyllet 14.000 tons solcreme i havene. Jeg tror, vi alle har prøvet at ligge ved stranden, hvorefter vi er gået i vandet for at bade og har set en olielignende ring rundt omkring os. Dette er solcreme, som bliver skyllet af os og direkte i havet.
Jeg tror overhovedet ikke, at vi kan undgå solcreme i havet, men jeg mener at alle bør tage et ansvar for, at så lidt solcreme som muligt ender der. Nedenfor kan du læse fire måder, hvorpå du nemt kan nedsætte din mængde af skadelig solcreme i havet.
Se hvad der er i din solcreme
Hvis du vil undgå at skade korallerne og de andre dyr, som lever der, så er det første, du kan gøre, at kigge på hvad der er i din solcreme. Stofferne Ethylhexyl Methoxycinnamate eller Benzophenone-3, som også bliver kaldet Octinoxate og Oxybenzone i USA, er det to skadelige stoffer, som du for alt i verden skal undgå.
En nem måde at kigge på, hvad der er i din solcreme, er ved at bruge den app, som hedder Kemiluppen. Hvis du bruger den og din solcreme får en A eller B mærkning, så er den good to go.
Undgå spray
Spraysolcreme kan være smart og jeg har også selv brugt det. Men når man bruger det, så er det ikke alt solcremen, som rammer kroppen. En del af det vil næsten altid ramme ved siden af og ryge i sandet, hvor der er rigtig stor risiko for, at det ender op i havet.
Tag tøj på
Jeg mener ikke, at du skal tage tøj på, når du er ved stranden for at sole dig. Hvis du derimod er ude på en dagstur, for at snorkle eller dykke, så sørg for at tage en t-shirt eller andet på, for at beskytte dig selv imod solen, i stedet for solcreme. Ikke nok med at du undgår solcreme i havet, så nedsætter du også risikoen for at blive solbrændt, da solcremen som oftest bliver skyllet af, af at være i vandet så længe.
“Reef Safe” er måske ikke nok
Det er måske ikke nok at din solcreme, er mærket som “Reef Safe“. Hvis den er det, så indeholder den ikke de to skadelige stoffer, som skader koraller. Den kan dog stadig godt indeholde stoffer, som kan være skadelige for dig selv eller for andre dyr i havet.
Gå derfor efter økologiske og miljømærkede solcremer, for at være på den sikre side.
Suntribe økologisk solcreme
Jeg har netop indgået et samarbejde med hjemmesiden Backpackerlife.dk (reklamelink), som sælger en masse forskellige udstyr til backpacking. De sælger bl.a. solcremen Suntribe, som er en 100% naturlig og økologisk. Solcremen er derudover også uden skadelige kemikalier, konserveringsmidler og parfumer, hvilket gør, at den hverken er skadelig overfor en selv og heller ikke for havet og dets liv.
Samtidigt er emballagen lavet af genanvendeligt pp-plastik, hvilket gør den nem af affaldssortere.
Solcremen koster 189 kr. for 100 ml og kan findes her (reklamelink). Den findes derudover også i en 50 ml.
Læs også: Backpacker pakkeliste
Andre solcremer
Det er selvfølgelig ikke kun Suntribe solcremen, som du kan benytte dig af. Forbrugerrådet Tænk har lavet en test af 47 solcremer, som kan købes på det danske marked og her var det kun 14, som ikke indeholdte uønskede kemikalier. Vil du læse mere omkring testen, så kan du gøre det her.
Nogle af de solcremer, som bestod testen og kan anbefales, er af kendte mærker. Det er bl.a. solcremer som Änglamark faktor 30, Irmas Tusindfryd faktor 30 og Matas faktor 30 solcreme uden parfume. Du kan også se resten af dem i linket ovenfor.
Vil du vide mere om korallers betydning for miljøet?
Havet, dyreliv og miljøet er noget, som interesserer mig meget, blandt andet på grund af min store interesse for dykning. Hvis du vil vide mere omkring, hvorfor vi skal passe på koraller og deres betydning for miljøet både over og under vandet, så vil jeg anbefale dig, at se dokumentaren “Chasing Corals”, som du kan se på Netflix.