Backpacker rejser – sådan planlægger du din rejse

At planlægge en kort rejse kan være en besværlig ting til tider. Der kan være en del ting, som man skal have styr på. At planlægge backpacker rejser på to, tre, fire (eller flere) måneder er en hel anden skala. Der er rigtig, rigtig mange ting, man skal holde styr på, have sat sig ind i og planlagt inden afrejse og imens man er afsted.

For at hjælpe med planlægningen og hvilke ting, som kan være gode at have styr på til dine backpacker rejser, har jeg derfor lavet denne liste med ti ting, som jeg mener, at du bør tænke over, inden du tager afsted. Nogle af tingene kan være en selvfølge for alle og enhver, imens andre måske ikke er noget, som du har tænkt over. 

Destiantion(er)

Det her er med garanti noget, som du har gjort dig tanker om, inden du tager afsted, altså hvorfor skulle du ellers afsted? Det er jo hele essensen af din rejse og grunden til at du tager afsted. Men din destination eller destinationer er stadig noget, som du skal gøre dig nogle overvejelser omkring og sætte dig ind i. 

Skal du have visum til landet eller landende? Skal de søges inden afrejse, eller kan man få det, når man ankommer til landet? Svaret er oftest en hurtigt google søgning væk, eller en søgning på udenrigsministeriets hjemmeside.

Hvordan er vejret imens, at du er der? Mange af landende i Sydøstasien har regntid i løbet af foråret. I Sydamerika er årstiderne omvendte i forholdt til i Danmark osv. Det kan være en god ting, at tjekke op på inden, så du sørger for at få pakket din taske med de rigtige ting. 

backpacker rejser
Rainbow mountian paru backpacker rejser
backpacker pakkeliste peru

Læs også: Tænk på miljøet når du rejser

Længde af rejsen

Når du har fundet ud af, hvilke destinationer du skal til, så er det tid til at finde ud af, hvor længe du skal være afsted – både samlet set og i hvert land, hvis du skal rejse til flere. 

De fleste har et ret godt billede af, hvor længe de skal være afsted på deres backpacker rejser. Hvis du backpacker i dit sabbatår så er 2-4 måneder meget normalt. Hvis du backpacker i en ferie, så er du mere tidsbegrænset. 

I forholdt til at planlægge, hvor længe du skal være i hvert enkelt land, så gør jeg oftest det, at jeg kigger på hvilke oplevelser, som er i landet og planlægger ud fra det. Hertil lægger jeg så dage af til transport også. Dette kommer der mere om længere nede.

Budget

Det kan være rigtig svært at lægge et budget, når man skal ud at rejse. Ens budget kommer i høj grad også an på, hvordan man rejser, når man backpacker. Spiser du lokal mad/laver mad selv, sover på det billigste hostel osv, så vil dit forbrug være lavt. Spiser du hver eneste måltid ude, besøger alle attraktioner så er dit forrug med stor sandsynlighed større. 

De første gange jeg backpackede. havde jeg bare lagt et budget, hvor jeg havde 10.000 kr i måneden uden at planlægge det dybere. Dette resulterede dog i, at jeg endte med at bruge mange flere penge, end jeg kunne have gjort. 
Nu er jeg dog begyndt at kigge betydeligt mere på det. Jeg  kigger på hvad overnatninger, mad og transport koster i hvert enkelt land. Jeg lægger derfor et budget til hvert enkelt land ud fra, hvor længe jeg skal være i det og hvad jeg gerne vil opleve.

Hvis du ikke har nogen anelse om, hvad dit budget skal være og hvordan du planlægger det, så kan du på de fleste rejseblogs finde budget til diverse lande, som du planlægger at besøge – så det er bare en google søgning væk. Det giver i hvert fald en god fornemmelse for, hvad ens budget skal være.
Derudover bruger jeg også www.lonelyplanet.com. Her kan du til hvert land finde guides til budget. Disse er ofte meget præcise.

Start pamir highway oplevelser i kirgisistan

Rejseforsikring

Rejseforsikring er noget man SKAL have, når man rejser. Du ved aldrig, hvad du kan komme ud for af ubehageligheder. Et tandlægebesøg, en lille tur til lægen eller i værste fald en tur på hospitalet. Det kan blive en ufattelig dyr fornøjelse, hvis du ikke er dækket ind. 

De fleste har rejseforsikringer, som dækker de fleste ting. Jeg har dog erfaret, at ikke alle rejseforsikringer dækker alt. Jeg har selv haft en forsikring, som ikke dækkede, så snart jeg kom over 4000 meters højde. Nogle forsikringer dækker ikke dykning under 18 meter. Derudover dækker de fleste forsikringer ikke de to til fire måneder, en backpacker rejse normalt er. 

Hvis din forsikring ikke dækker alt, hvad din rejse indebærer, så bør du finde en midlertidig rejseforsikring. Her har jeg selv benyttet mig af Gauda en del gange og dem kan godt anbefale.

Backpacker pakkeliste

Din pakkeliste er noget af de vigtigste til dine backpacker rejser. Det er træls at stå på den anden side af jorden og mangle sine rejsepapirer, medicin eller noget bestemt tøj. Selvfølgelig kan du altid købe meget af det, imens du er afsted, men det er bare federe at have styr på det fra starten. 

En backpacker pakkeliste er ret lang og der er mange ting, som man ikke tænker over i momentet. Der er mange småting, som man tænker ikke er nødvendigt at pakke, som f.eks. sysæt, pasbilleder. Det er ikke sikkert, du får brug for det, men når din bæltetaske går i stykker eller du står og skal bruge et pasbillede, så er det altså en lifesaver.

Du kan finde hele min backpacker pakkeliste her.

dykning solcreme
dykning i filippinerne

Transport til landet

Skal du til Sydamerika eller Asien for at backpacke, så er det ret indlysende, hvordan du kommer afsted (fly). Med mindre du har rigtig god tid og gjort det helt store forarbejde i at finde ud af, hvordan du ellers kan komme frem. Skal du på Interrail, så er toget den indlysende måde at transportere sig selv på.

Jeg kan desværre ikke komme udenom at fly er løsningen på mange måder. Men jeg vil dog anbefale at man kigger ind i alternativer visse steder – især, hvis du skal backpacke rundt i Europa (ikke på Interrail). Tognettet i Europa er enormt godt, FlixBus og andre busselskaber tilbyder ture til fra land til land.
Derudover er afstandende i Europa så relativt små, at der, ifølge mig, ikke er nogen grund til at tage flyet til mange lande i Europa. Nogle af de mest besøgte byer i Europa er kun en kort bustur væk. Byer som Berlin og Amsterdam er under 10 timer, Paris og Milano er under 24. Derfor vil jeg generelt anbefale dig at kigge på alternativer til flyet, næste gang du skal besøge en af disse byer eller landende. 

Transport i landet

Når du har fundet ud af, hvordan du kommer til landet, så er det en god idé at finde ud af, hvordan du kommer rundt i landet. 
I de fleste lande, som man backpacker i, i Central- og Sydamerika og i Asien er det normalt, at transport foregår i busser af forskellige standarder. Nogle lande er tog den nemmeste måde at komme rundt. Nogle er båd. Mange lande er det også et miks mellem disse ting.
I nogle lande giver det sig selv, f.eks. i ø-lande som Filippinerne og Indonesien, skal man selvfølgelig en del med båd.

Svarene på, hvordan du kommer lettest og sikrest rund i et land, er altid bare en google-søgning væk. Mange blogs, min egen inklusiv, har guides til, hvordan man kommer bedst rundt i mange lande. 
Oftest er det lettest at finde ud af, hvordan man lettest kommer fra en destination i landet til en andet. Google “How to get from xx to xx“. Så vil du med garanti kunne finde svaret på en blog eller et forum.

Meiji templet - tokyo backpacker rejser

Overnatninger

Hvis du rejser på budget som backpacker, så vil du med stor sandsynlighed overnatte på hostels, da det de fleste steder er den billigste løsning. Men udover at være den billigste løsning, så er det som oftest også den hyggeligste. Mange hostels er meget sociale, med hyggelige hang-out-spots. Den bedste måde at finde hostels på et på www.hostelworld.com
Læs min guide til, hvordan du finder det bedste hostel her.

Det er dog ikke på alle backpacker rejser, hvor man overnatter på hostels. I Centralasien har jeg f.eks. oplevet at man ofte sover på homestays. 
For det meste vil du finde overnatning på Hostelworld. Det dog ikke altid. I nogle lande kan det også være en god idé at tjekke Booking.com.

Planlæg oplevelser

Som regel når man rejser til et land, så er det fordi, der er enkelte ting i landet som trækker i en. F.eks. rejser mange til Peru for at opleve Machu Picchu og Rainbow Mountian, mange rejser til Jordan for at opleve Petra, eller Nepal for at opleve Himalaya osv. 
Sådan er det ofte også for mig.  Men når jeg så er i landet, så vil også gerne se, hvad det ellers har af oplevelser. 

Her er google igen ens bedste ven. Start med at søge på hvilke oplevelser man skal opleve i landet, indenfor ens interesser. Herefter søger jeg ofte på gode oplevelser i enkelte byer/områder, som jeg gerne vil besøge.
Alt dette samler jeg i et dokument delt ind i byer/områder, så jeg har overblik over alle de forskellige oplevelser, som fanger min interesse. 
Disse oplevelser tilføjer jeg herefter til appen Maps.me, så jeg kan få et overblik over, hvor i byen/området oplevelserne er. Dette kan hjælpe i forholdt til, hvor man skal bo, da det kan være en god idé at bo tæt på de gode oplevelser. 

Oftest finder jeg flere oplevelser, end jeg egentligt har tid til. Dette gør jeg, da det giver en frihed, imens jeg er afsted. Så jeg kan vælge og vrage de ting, som jeg føler for på dagen. 

Lost City, Colombia
Petra - jordan backpacker rejser

Småting

Sidst men ikke mindst, så er der en række småting, som er vigtige at have styr på inden rejsen. 
Personligt synes jeg, at det er en god ting som rejsende at sætte sig ind i et lands kultur, inden man besøger det. Er der nogle do and don’ts i landet, som man bør vide, så man ikke træder nogen over tæerne. Derudover synes jeg, det er rigtig godt at lære et par gloser på det lokale sprog – ord som tak, hej og undskyld er ofte rigtig gode at kunne. For mig viser det, at man har respekt for det land og de lokale som man besøger og møder. 

Valutaen og penge i det givne land er også godt at sætte sig ind i. Benytter de hovedsageligt kontanter eller kan man betale med kort? Er det nemt at hæve penge?

En tredje ting, som er god at sætte sig ind i er mobiltelefoni. Langt de fleste steder, hvor jeg har rejst, har jeg ikke købt sim-kort og i Europa fungerer de fleste danske teleselvskaber.
I nogle lange har jeg dog købt et sim-kort. Dette kan give en frihed og kan være nyttigt, hvis man skal bruge et hostel, et sted at spise eller hvis man er på en længere tur uden internet og man gerne lige vil skrive hjem til familie og/eller venner. Så der kan det godt være en god idé.

Læs også: 10 bedste backpacker apps + en ekstra

Skriv et svar