Rejsetanker og budget til Uzbekistan

Hvad skal ens budget til Uzbekistan være? Er det mange turister? Og er det nemt at komme rundt? Der kan være mange spørgsmål, inden man skal besøge Uzbekistan, da det ikke er et land, ret mange danskere har været i.
Uzbekistan er et enormt spændende land, med en lang og stor historie. Jeg mener personligt, at det er en skam, at der ikke er flere danskere, som har besøgt landet. Hvilket jeg bestemt tror og håber flere vil i fremtiden.
Hvis du har overvejet at besøge landet, så læs videre her og få mine tips, rejsetanker og budget til Uzbekistan. 

Oplevelser i khiva - budget til uzbekistan
budget til uzbekistan samarkand
Kalyan moskeen

Rejsetanker

Uzbekistan har enormt meget at byde på for rejseglade personer, som har interesse for kultur og historie. De historiske byer som Samarkand og Bukhara er fyldt med smuk arkitektur som med garanti vil imponere, men der er også andre fantastiske oplevelser i landet. Da jeg besøgte landet fik jeg hurtigt nogle indtryk og tanker, som jeg vidste, jeg ville dele ud af. Lad mig uddybe lidt: 
 

Varmen

Jeg besøgte Uzbekistan i sommeren 2019. At besøge landet i sommeren kan være lidt udfordrende, på grund af den ekstreme varme som landet oplever i disse måneder. Med daglige temperature mellem 40-45 grader er det ikke meget, man kan lave i dagstimerne. Planlæg derfor dine dage hvor du skal opleve ting, så du får en pause midt på dagen og undgår den stegende sol. Stå i stedet relativt tidligt op og oplev noget om formiddagen, hold siesta og gå ud igen sent på eftermiddagen (omkring kl 16) og aftenen.

Den ekstreme varme betyder, at der nærmest ikke er nogle mennesker ude omkring middag/tidlig eftermiddag. Så hvis du rigtig gerne vil opleve noget af den smukke arkitektur for dig selv, så kan du sagtens gå ud før. Den time fra 15-16 gør en kæmpe forskel i hvor mange mennesker, som er ude. Husk dog at have nogle snacks med og en masse vand!  

Prøv noget mere utraditionelt

Samarkand, Bukhara, Khiva og Tasjkent vil være der, hvor du møder klart flest turister – især de to førstnævnte steder. Utraditionelle og unikke oplevelser er for det meste rigtig gode oplevelser og noget af det man husker bedst fra sine rejser. Sådan nogle har Uzbekistan også. I den aller østligste del af landet ligger Fergana Valley. Her kan du opleve ting, som du ikke kan opleve andre steder i landet, hvis ikke andre steder i verden.
Området er meget kendt for sit gode håndværk – produktion af silke og keramik. I området omkring byen Fergana kan du komme ind og se en silkeproduktion og du kan opleve en af verdens dygtigste keramikere, som har haft flere års træning i Japan – et land som om noget er kendt for sin keramik. Det er helt klart noget, som jeg vil anbefale at gøre, for at få nogle andre og anderledes oplevelser end den smukke arkitektur. Vær dog opmærksom på at det kan påvirke dit budget til Uzbekistan… Når du først ser keramikken bliver du forelsket og kommer med garanti til at bruge penge. Sammenlignet med danske priser, så er det dog ingenting.

Hvis du vil læse mine anbefalinger til Fergana Valley, så kan du gøre det her.

Fremtidens Marokko

Du hørte det her først. Uzbekistan er fremtiden Marokko, når det kommer til populære “blogger rejser” og med god grund. Den smukke arkitektur er enormt insta-venlig. Jeg er ret overbevist om, at landet i de kommende år vil opleve en rigtig stor stigning i antallet af turister. Så hvis du vil opleve landet, inden det bliver overrendt, så skal de være snart. 

registan uzbekistan
madrasa bukhara

Budget til Uzbekistan

Da jeg rejste i Uzbekistan, havde jeg et budget på 260 kr, hvilket holdte ret godt. Det er et land, som er ret billigt at rejse i. De fire store udgifter (mad, oplevelser, transport og overnatninger) koster ikke ret meget. Overnatninger kan oftest findes ned til 50-60 kr per person. Et måltid kan oftest findes til omkring 50 kr. 
Transport og oplevelser er nogle af de større omkostninger. Selvom transport ikke er dagligt, så vil nogle af turene dyre – især turen fra Khiva til Tasjkent, er dyr i forholdt til ens budget. Hvis du vil læse mere om transport i Uzbekistan, så kan du gøre det her.
Mange oplevelser i Uzbekistan koster penge, at komme ind at se. Priserne er små, men oplevelserne er oftest mange, hvilket gør, at det kan blive en stor post i ens budget til Uzbekistan. 

budget til uzbekistan

Praktisk

Ifølge Udenrigsministeriet så kan du som dansker rejse i landet visumfrit i op til 30 dage. Skal du rejse mere end det i landet, så skal du søge visum. Læs mere omkring, hvad du skal være opmærksom på med hensyn til visum, pas mm. her på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Det officielle sprog i landet er uzbekist (som minder eftersigende minder om tyrkisk), hvilket størstedelen af befolkningen snakker. Derudover snakkes der også en del russisk. Jeg mener altid, at det er en god idé at lære et par gloser på det lokale sprog, i landet man rejser i. Et godt ord at lære på uzbekist er rahmat (udtales rakmat), som betyder tak. 
Størstedelen af befolkningen snakker ikke et ord engelsk, hvilket godt kan give nogle udfordringer, men man finder altid en løsning med f.eks. tegnsprog. 

Spørgsmål?

Jeg håber, at mine rejsertanker og anbefalinger til Budget i Uzbekistan er hjælpsomme. Skulle du have andre spørgsmål, så er du altid velkommen til at kontakte mig, så vil jeg svare på dem, så godt som jeg kan.

Skriv et svar