Oplevelser i Fergana Valley

Fergana Valley er et af de mindre turistede områder i Uzbekistan, hvilket gør det endnu bedre at opleve. Området er kendt for sit enormt gode håndværk – især når det kommer til keramik og silkeproduktion. 

Mit indtryk er, at de fleste turister i Fergana Valley bor i byen Fergana, hvorfra man tager minibus rundt til oplevelser i Fergana Valley i de omkringliggende byer. Men dette kan du læse mere om længere nede. 

Oplev verdens bedste keramiker og hans værksted

Oplevelser i khiva - budget til uzbekistan
Oplevelser i fergana valley

Russiske Rustam Usmanov er uden tvivl den dygtigste keramiker i Uzbekistan – det er i hvert fald det, man kan læse sig frem til. I byen Rishtan i Fergana Valley har han sit værksted, hvor han selv arbejder, oplærer sine elever og sælger sin keramik. Hvis du vil læse mere om Rustams historie og værkstedet, så kan du gøre det her.

Her kan man komme helt tæt på produktionen. Man kan se alt fra drejningen af keramikken, til brænding og dekorationen. At se når de drejer keramikken er som terapi. Det er enormt tilfredstillende at kigge på.
At se hele produktionen gør det lidt sjovere, når man skal til at købe noget keramik – for det bliver man nødt til. Heldigvis så er det relativt billigt i forholdt til kvaliteten. Min kæreste og jeg købte en tekande, to tallerkner, to skåle, mm. alt sammen for under 800 kr. Havde det været i Danmark, så havde det kostet flere tusinde kroner.  

For mig er det klart den bedste oplevelse i Fergana Valley. Det er gratis at besøge værkstedet og se hvordan produktionen foregår… med mindre du køber noget med hjem selvfølgelig.

Se en lokal silkefabrik

Oplevelser i fergana valley silkeproduktion

Fra det ene imponerende håndværk til det andet. I byen Margilan ligger silkefabrikken Yodgorlik. Her kan man se hele produktionen af silke fra spinningen til farvningen og alle de andre processer, som silken skal igennem. På området ligger også et tæppeværksted, hvor de producerer håndlavede tæpper i forskellige størrelser. 

Fabrikken er gratis at besøge. Dog er der mulighed for at støtte nogle unge drenge, som gerne vil give en guidet tur rundt på fabrikken, så de kan øve deres engelsk (og tjene lidt penge) og så man som besøgende kan få noget ekstra viden omkring produktionen.

Hvis du vil læse mere om fabrikken, så kan du gøre det her.

Andre oplevelser i Fergana Valley

Udover keramik- og silkeproduktion, så er der ikke så mange andre oplevelser i Fergana Valley. Dog ligger der tæt på silkefabrikken en bazaar, hvor der er mulighed for at købe frugt, grønt, nødder mm. Hvis du tidligere har læst her på bloggen, så vil du også vide, at jeg ELSKER markeder. Så selvfølgelig er dette et besøg værd, synes jeg. 

Kom lettest rundt i Fergana Valley

Som tidligere skrevet, så er mit indtryk, at de fleste turister bor i byen Fergana og derfra tager ture ud til de omkringliggende byer. For at komme fra den ene by til den anden kører der en masse minibusser. Der er ingen fast køreplan, men bussen kører når den er fuld. Så man møder bare op, finder den bus man skal med og så er det afsted inden for kort tid. 
I de forskellige byer kører alle busserne nogenlunde fra de samme steder, så det er med at finde den rigtige bus. Det er dog heldigvis relativt nemt, da alle busser har numre.
For at finde ud af hvilken bus du skal med, så spørg dem som arbejder der, hvor du bor eller spørg buschaufførende. 
Systemet fungere rigtig godt. Det er nemt og hurtigt at komme rundt og så er det rigtig, rigtig billigt. 

Læs mere omkring hvordan du kommer til Fergana Valley og hvordan du generelt kommer lettest rundt i Uzbekistan her