Tænk på miljøet når du rejser

“Rejs miljøvenligt, rejs miljøvenligt, rejs miljøvenligt”… Jeg prøver hele tiden at fortælle mig selv det. Som du jo nok ved, så går det ikke skide godt med vores kære jordklode. Klima og miljø er det helt store tema lige nu og alle snakker om det. Derfor vil jeg også komme med et indspark i samtalen. Personligt går jeg rigtig meget op i miljøet og gør, hvad jeg kan for at passe på jorden. Jeg tænker meget over mit forbrug, spiser vegetarisk og forsøger at undgå unødvendig plastik. 

Der er jo så bare lige den ting, at jeg rigtig godt kan lide at rejse og helst til destinationer langt væk, som man ikke lige kan køre dertil. Og vi ved vist snart alle sammen, at fly ikke gør noget godt. Så derfor forsøger jeg også at være så miljøvenlig som muligt, når jeg rejser. 
De ting jeg gør og tænker over vil jeg her dele. For jeg mener, vi alle har et stort ansvar og vi kan med små justeringer ændre rigtig meget. Så jeg har kun en ting at sige inden anbefalingerne og det er tænk over hvad du gør og rejs miljøvenligt.

rejs miljøvenligt

 

Flaskevand

Vand fra plastikflasker er et rigtig nemt sted at starte. Flaskerne er rigtig dårlige for vores miljø og ender ofte mange andre steder end i skraldespanden. Ydermere løber det op i et ret stort beløb for en selv, hvis man backpacker og skal købe 2-3 flasker om dagen. Lad os sige en flaske koster 7 kr og du køber minimum to om dagen. Det er 14 kr om dagen og hvis du så backpacker i omkring tre måneder. Så er det 14 kr. gange 90 dage. 14*90=1260 kr. Det er altså ret mange penge at bruge på vandflasker, som ikke gør noget godt for miljøet. Og på samme tid penge du kan bruge på fede oplevelser eller god lokal mad i stedet. 

Som alternativ til dette har jeg selv købt en vandflakse fra den danske virksomhed Lifestraw, til når jeg rejser steder, hvor man ikke kan drikke vandet fra vandhanen. I Lifestraws drikkedunker er der et indbygget filter, som fjerner 99,999% af bakterier, parasitter og mikroplastik. 
Den koster lige omkring 300 kr. hvilket jeg personligt mener er money well spend. Du kan bl.a. købe den via Lifestraws hjemmeside.

Tag en pose med

I mange lande får du altid en plastikpose med, når du handler, om det er i et supermarked eller på et marked. Poser som ofte, ligesom plastikflaskerne, ender i havet eller andre steder i naturen.
Personligt takker jeg altid “nej tak” til dem, da de nemt kan spares væk. Løsningen er meget simpel. Tag en mulepose med. Den fylder ingenting i rygsækken og du slipper for en masse unødvendige plastikposer.

Pak let

Hvert eneste kilo gælder, når du pakker din taske og den skal om bord på flyet. Det kan næsten lyde dumt og ligegyldigt. Men overvej, hvis alle på flyet tænker over det, så batter det altså noget i længden. Så når du skal pakke din rygsæk, så overvej lige en ekstra gang hvor mange sko, t-shirts, eller trøjer du virkelig behøver at have med. 
Derudover synes jeg personligt også, at det er dejligere at have en rygsæk, som ikke vejer alt for meget. Derudover er den mere overskuelig at skulle pakke gang på gang.

Rejs i flok

I stedet for at tage en taxa, privatbus eller leje en bil for at komme fra A til B, så rejs i offentlige busser eller toge. Ikke nok med at det er bedre for miljøet, så er det også betydeligt billigere, for det meste. I mange lande vil du også komme til at rejse med mange lokale, hvilket altid er sjovere.  

Kom bedst rundt i Filippinerne

Rejs til lands

Vi ved vist alle godt, at fly forurener enormt meget i forholdt til nærmest alt andet. Så en god måde at spare på CO2’en og tænke på miljøet er ved at rejse til lands. Nogle steder kan det selvfølgelig ikke lade sig gøre på grund af hav eller områder, hvor det ikke er sikkert. Men langt de fleste steder kan det sagtens lade sig gøre. Turene bliver ofte meget længere på denne måde, men man ser landet og naturen på en helt anden måde når man rejser til lands. Nogle gange er det billigere at flyve end at tage den lange strækning med bus, men har man tiden og pengene, så synes jeg, at man bør overveje at gøre det.

Spis og drik lokalt

For mig er en stor del af at rejse, til andre lande og kulture, maden. Om det er Asien, Sydamerika, Mellemøsten eller noget fjerde, så vil jeg til hver en tid hellere have noget lækkert lokalt mad, end noget som man kan købe over alt. Derudover er det også billigere og mere smagfuldt. 
Hvis man kigger på øl, så kan man købe Heineken og andre internationale mærker næsten uanset, hvor man kommer. Disse øl bliver transporteret over meget lange distancer og er virkelig skidt for vores jordklode. Hvis man derimod køber en lokal øl, så skal den ikke transporteres lige så langt og så er det også bare sjovere, at drikke de lokale øl, synes jeg i hvert fald. 

Find eco-friendly overnatning

Det her er en ting, som der kommer mere og mere fokus på. Hoteller, hostels eller andre overnatningsmuligheder, som går op i miljø, natur og lokalsamfundet. Det er ikke muligt at finde over alt, men der kommer mere og mere af det. 
Hvis du skal til en by, så lav en hurtigt googlesøgning, hvor du skriver “eco-friendly hostel/hotel in …” og se om der er muligheder for dette i byen.
I Jordan kan jeg bl.a. anbefale at kigge på Wild Jordan, som har forskellige overnatningsmuligheder rundt omkring i landet. De har blandt andet de bungalows, som er på billedet nedenfor, som ligger ved Det Døde Hav.

Hvis du vil læse mere omkring mit besøg i Jordan, så kan du gøre det her

Mujib Chalets det døde hav

Tøjvask

Når du vasker tøj undervejs på dine rejser, kan du ofte spare penge og CO2 ved selv at vaske dit tøj engang imellem. I outdoorbutikker kan man oftest købe papirstynde sæber, som er beregnet til tøjvask. Derved kan man nemt og hurtigt vaske tøj i en håndvask og lade det tørre ude i solen. Selvfølgelig trænger ens tøj til, at blive vasket ordentligt igennem engang i mellem imod betaling. Men ved at gøre dette kan man spare en masse vand og strøm fra vaskemaskine og tørretumbler. 

Saml skrald

Der er skrald over alt verden over og går du forbi noget, som ligger og flyder, så er det altid en god idé at samle det op. I mange populære backpackerdestinationer i blandt andet Asien og Central- og Sydamerika er det ikke samme kendskab til, hvad plastik gør ved havet og de genbruger ikke affald, på samme måde som i f.eks Europa og Australien. 
Så går du en ture i rismarker, dykker eller noget tredje, så er det fedt, at samle det op du møder på din vej. Her kan muleposen også bruges. 

Rejs miljøvenligt – har du andre gode råd?

Har du andre råd eller anbefalinger til, hvordan man kan gøre noget godt for miljøet på rejser, så vil jeg rigtig gerne høre dem. 

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. Thomas

    Godt skrevet artikel. Virkelig nogle gode og vigtige råd i disse tider. Meget fedt det du skriver med at rejse i flok, f.eks. i tog eller bus. På interrailguide.dk opfordrer vi virkelig folk til at rejse med tog. Vi har bl.a. også skrevet en artikel omkring hvor meget fly forurener i forhold til f.eks. tog og bus https://interrailguide.dk/hvor-meget-forurener-et-fly/

    Fed blog by the way 🙂

Skriv et svar