Ting du skal opleve i Yangon

I forbindelse med mit måneds højskoleophold i Myanmar havde vi base i Yangon. Det gav os mulighed for at opleve landets tidligere hovedstad på aftenture eller på vores fridage. Byen har overraskende meget at byde på, synes jeg og man kan uden problemer bruge et par dage her på, at opleve byen inden man tager videre ud og ser landet. 
Jeg har allerede været inde på et par af tingene, i min artikel omkring ting du skal opleve i Myanmar, som du kan læse her, hvis du ikke har læst den. 

Shwedagon Pagoden

oplevelser - Scwedagon

Den er ikke til at komme udenom. Det er byens, hvis ikke landets, varermærke. Den omkring 100 meter høje guldpagode kan ses mange steder fra byen og er et must, hvis du besøger landet. 
Jeg vil helt klart anbefale at besøge pagoden omkring solnedgang. Kom gerne en halv time til en time før, se solen gå ned og oplev den positive energi, som er ved dette hellige sted når dagen skifter til nat. Ved at komme på dette tidspunkt undgår du også dagstimernes til tider trykkende varme. Der er en virkelig dejlig stemning omkring pagoden og en god blanding af lokale og turister. 

Når du besøger pagoden, skal du være opmærksom på, at du skal have tildækkede knæ. Hvis du ikke har det, så skal du betale for at leje en longyi. Pagoden har åbent fra kl. 04 til 22 de fleste dage året rundt og det koster 10.000 kyat (42 kr) at komme ind. 

Bogyoke Market

Bogyoke market

Bogyoke Marked er det største og også mest turistede marked i Yangon, men det er alligevel et besøg værd. At det er det mest turistede marked siger egentlig ikke så meget, da langt størstedelen af menneskerne, der er der lokale burmesere. Markedet foregår både indenfor og udenfor. Du kan købe alle de souvenirs du skulle have lyst det her – alt fra longyis til billeder og til smykker. Derudover er der også mulighed for at købe mad og drikkevarer her. 

Togtur rundt om byen

Togtur yangon

En togtur rundt om Yangon lyder måske ikke som en af de bedste oplevelser, men det overraskede mig meget positivt. Turen giver et godt billede af landet, dets økonomi og hvordan folk også lever her. Derudover tager det en væk fra den nogle gange larmende og kaotiske by. 
Den omkring tre timer lange tur starter fra hovedstationen centralt i byen og tager en ud af byen, til marker, små landsbyer og markeder. Du skal ikke blive overrasket, hvis et halvt marked, med grøntsager, drikkevarer og kyllinger pludselig kommer ombord på toget.
Hele turen koster under 10 kr., hvilket må siges at være en god pris for en aktivitet, som varer så længe og hvor man ser så meget. 

Kandawgyi Parken

En gåtur i en park er altid en hyggelig og god idé synes jeg. Kandawgyi parken er ingen undtagelse. Parken er forholdsvis stor og du kan sagtens få en god gåtur her rundt på stierne og broerne langs søen. Hvis du kommer hele parken rundt, kan du ikke undgå at se det imponerende Karaweik Palads, her kan du spise traditionel burmesisk mad og se en traditionel dans. Det store guldpalads ligner mest at alt en båd, som føres af to kæmpe ænder af guld.
Fra parken kan man også se Shwedagon Pagoden, som står majestætisk over byen. Hvis du er til træer og planter, så er der også rig mulighed for at se en helt masse forskellige planter. 

Tag i Biografen

Jeg har været i biografen i en del lande snart, men biografturen i Yangon vil jeg huske længe, hovedsageligt på grund af en ting, som jeg kommer ind på senere. 
Hvis du gerne vil i biografen her, så skal du være opmærksom på, at det godt kan være en god idé at købe billetten en dag i forvejen, da salene ikke er så store, som vi kender dem i Danmark. At gå i biografen i Myanmar er det samme som i alle andre lande – billetter, snacks, stort lærred, kærestepar og en god film. En ting du dog skal være klar over er, at der er aircondition og der er skruet godt ned for varmen i forholdt til udenfor, så tag en trøje med. Grunden til at jeg vil huske min biograftur i Yangon længe, er fordi de spiller landets nationalsang inden filmen starter. Det er ret besynderligt. Af respekt bør man gøre som de lokale og rejse sig op. 

Spil chinlone med de lokale

Chinlone yangon

Chinlone er Myanmars nationalsport. Det er en slags fodtennis eller valleyball med fødderne. I alle sidegaderne i byen kan du finde lokale som spiller det. Enten står i en cirkel og jonglere til hinanden ellers spiller det over et net. Det er en sjov oplevelse at være med til men også med god mulighed for at blive ydmyget, for mange af dem er virkelig gode og atletiske. Selvom jeg har spillet fodbold i mange år herhjemme og anser mig selv som en med en okay teknik, havde jeg store problemer med at styre den lille bambus- eller plastikbold.