Oplevelser i Bukhara

Der er mange rigtig gode og hyggelige oplevelser i Bukhara. Byen er sammen med Samarkand de to mest kendte byer i Uzbekistan. Hvor Samarkand kan virke meget turistet, så virker Bukhara mere lokalt. Meget af tiden går man imellem folks huse og man møder lokale nærmest på hvert gadehjørne. En grund til at Bukhara heller ikke virker så turistet som Samarkand er, at man ikke skal betale ved de fleste af disse oplevelser. Mange af dem kan opleves og nydes udefra. Nedenfor kan du læse mine bud på ti gode oplevelser i Bukhara.

Chor Minor

Chor minor oplevelser i bukhara
Chor minor bukhara

Den lille madrasah er ikke en af de største oplevelser i Bukhara, men måske en af de hyggeliste. Da vi besøgte den, var der kun to andre turister, hvilket ikke er mange i forholdt til resten af byen. Udover os løb nogle børn rundt og lejede på området, hvilket skabte en dejlig stemning. 
Lige overfor hovedindgangen ligger en gammel antikshop, som sælger alverdens gamle og sjove sovjetiske antikviteter. Så hvis man synes, sådan noget er sjovt, så vil det være en god mulighed for at købe en helt unik souvenir med hjem.

Kalyan Moskeen og Kalyan Minareten

Kalyan moskeen
Kalyan moskeen bukhara
Kalyan moskeen oplevelser i bukhara

Fra den måske hyggeliste oplevelse til den (ifølge mig) bedste og flotteste oplevelse i Bukhara. Kalyan Moskeen og Minareten (tårnet udenfor) er virkelig en smuk oplevelse. Inde på moskeens område er der en åben plads, som man kan have helt for sig selv, hvis man er heldig. 
I sommermånederne er der normalt enormt varmt i Uzbekistan (40+ grader). Dette gør det nærmest ulideligt at være udenfor i dagstimerne, hvilket betyder at de fleste turister, går ud om formiddagen og så igen sidst på eftermiddagen. Da vi besøgte at besøge moskeen, besluttede vi os for at gå ud et par timer før, vi normalt gjorde og før alle andre. Dette gjorde, at vi havde moskeen helt for os selv, med undtagelse af fire-fem andre personer. Det er generelt noget jeg kan anbefale at gøre, hvis man gerne vil have nogle attraktioner lidt for sig selv.  

Moskeen har åbent fra 8-20 hver dag. Jeg kan ikke huske præcis, hvad det kostede at komme ind, men det var ikke specielt dyrt. 

Mir i arab

Lige overfor Kalyan Moskeen ligger Mir i Arab. Den gamle madrasah har i dag samme formål, som den havde, da den i sin tid blev bygget. Den fungerer, som et sted, hvor der er mulighed for at studerer teologi. Det er ikke muligt at komme helt ind og se de forskellige rum, da det som sagt stadig fungerer som studiepladser, bederum og bibliotek for lokale. Man kan dog godt komme ind i “entréen”, hvor der er mulighed for, at se nogle af de studerende.  
 

The Ark

The ark oplevelser i bukhara

The Ark er en gammel borg i Bukhara. For at være ærlig, så synes jeg ikke, der er noget grund til, at betale for at komme ind, for det er ikke en særligt sindsoprivende oplevelse og ikke særligt spændende. Borgen udefra er til gengæld rigtig flot, så det er lige så meget den måde, jeg synes at man skal opleve den.

Lyabi Haouz Poolen

For mig er Lyabi Haouz Poolen Bukharas centrum, i hvert fald for turister. Der ligger en del restauranter og shoppingmuligheder heromkring. Området er rigtig hyggeligt, især om aftenen hvor der er lys omkring poolen. Omkring poolen ligger også en madrasa og Divan-Begi Khanaka, som begge er dekoreret med den klassiske, smukke mosaik. 
 

Bolo Haouz moskeen

Bolo haouz

Denne lille moske ligger overfor hovedindgangen til “The Ark“. Moskeen er enormt charmerende og ligner ikke nogle af de andre gamle moskeer i byen, hvilket gør den et besøg værd. 
Moskeen bliver stadig brugt til dagligt. Det havde vi fornøjelsen af, at opleve. For da vi besøgte den, var det lige i “rush hour”. Det betød, at der kom folk løbende ind i moskeen for at nå til bøn, nogle også lidt for sent på den. 

Bukhara Art Gallery

Bukhara art

Det lille galleri ligger i centrum at byen. Det er gratis at komme ind og meget småt, men stadig en hyggelig oplevelse. Inde i galleriet er der et papir, hvor der står noget på dansk. Udstillingen der inde har nemlig været udstillet i Danmark for nogle år siden. Det er en underlig oplevelse, at rejse til et land så langt væk og så står der pludseligt ting på dansk. 
Ude i gården ved galleriet er der mulighed for at spille skak med de lokale og ellers flygte lidt fra solen og komme i skygge under et træ. 

Restaurant Ayvan 

I en af sidegaderne ved Lyabi Haouz Poolen ligger Restaurent Ayvan, som var den bedste restaurant vi besøgte i hele Centralasien. Den hyggelige lille restaurant har forskellige pastaretter (deres pasta med svampe er rigtig god!!), grillede grøntsager, lokale retter og meget andet. Derudover er deres limonader også himmelske efter en varm dag. Servicen er god og priserne er billige – så what not to like?
Når man skal besøge restauranten, så skal man igennem receptionen på Hotel Lyabi House, for at komme ind til baggården, hvor restauranten ligger.

Shoppinggaderne

shopping bukhara
shopping bukhara oplevelser

Shoppinggaderne i Bukhara er enormt hyggelige. Der er to forskellige steder, hvor man kan opleve dem. Det første sted er omkring Laybi Haouz Poolen, hvor der især om aftenen er rigtig hyggeligt at gå rundt og kigge på de mange små indendørs og udendørs butikker. 
Hvis man går fra Lyabi Haouz Poolen og imod Kalyan Moskeen, så kommer man igennem de andre shoppinggader og disse er endnu hyggeligere. Nogle steder er overdækket og andre ikke, men stemningen her er rigtig god og hyggelig. Her er mulighed for at købe håndlavede tæpper, silketørklæder, keramik og meget andet. 

Mirzo Uligbek og Abdul Aziz Khan Madrasaerne

madrasa bukhara
Oplever i bukhara madrasa

Disse to madrasaer ligner rigtige mange andre madrasaer, som man ser rundt omkring i landet, så de er måske ikke blandt de største oplevelser i Bukhara. Den ene var lukket, da vi var der og den anden var ved at blive istandsat. Der var dog INGEN mennesker, udover dem som solgte souvenirs. Det giver god mulighed for at gå rundt og tage det hele ind, hvilket er dejligt.