Kom lettest rundt i Kirgisistan

Der er mange forskellige og gode former for transport i Kirgisistan. Transportmidlet afhænger dog af, hvor langt du skal og hvad formålet med turen er. Fælles for de fleste ture er, at de er på veje, som ofte er hullede og turen kan derfor være bumlet. 
De bumlede veje glemmer man dog hurtigt, når man kigger ud af vinduet og ser på det smukke landskab. Mange steder i Kirgisistan vil du køre med udsigt til bjerge, hvis du ikke kører i dem – og uanset hvilken af delene du gør, så er det et smukt syn.

fairytale canyon kirgisistan karakol

Transport i Kirgisistan

Fly

Fly som transportmiddel i Kirgisistan er ikke noget jeg overhovedet vil anbefale. Jeg har aldrig hørt om nogle, som gør det. Derudover vil jeg anbefale, hvordan du lettest kommer til landet med fly. Svaret er, at det gør du ikke. Du flyver derimod til Almaty i Kazakhstan, hvorfra du så tager en bus i seks timer til Bishkek. Det valgte min kæreste og jeg i hvert fald at gøre, da vi besøgte landet. Ved at flyve til Almaty i stedet, så kunne vi spare en del penge (omkring 1000 kr.), men også en del tid på layovers. Så det synes jeg helt sikkert er værd at gøre.

Bus

Som mange andre lande i Centralasien, så er minibusser eller en marshrutka det normale transportmiddel for både lokale og rejsende når man skal fra A-B. I hvert fald over kortere (op til 8 timers) distancer. Busserne kører ikke efter tidsplaner, men kører altid først når de er fyldte. Da landet er stort og infrastukturen ofte ikke er vildt god, så kører busserne ofte om morgenen (mellem 7-10), da det kan tage lang tid at komme frem. På længere ruter holder busserne pause på rastepladser, hvor der er mulighed for at købe noget mad, men jeg vil dog anbefale at have noget med fra starten. 

Transport i kirgisistan oplevelser i karakol
Transport i kirgisistan

Taxa

Taxa bruges til transport i Kirgisistan til lange ture (10 timer plus), f.eks. fra Bishkek til Osh. Disse taxaer kører fra de samme steder som marshrutkaerne.

Derudover kører der taxaer i byerne, hvilket er den nemmeste måde at komme frem til ens hotel/hostel. Mange af taxachaufførende snakker dog ikke engelsk, så det kan godt være svært at forklare, hvor man skal til. Men det er der dog en løsning på. Denne løsning er appen Yandex.Taxi, som er Centralasiens svar på Uber. Den er nem og sikker at bruge og så er man sikker på, at man kommer frem til den rigtige destination. 

Privat chauffør 

Privat chauffør bruger man kun som transport i Kirgisistan, hvis man skal på Pamir Highway. I min guide “Forberedelse til Pamir Highway” kan du læse mere om, hvordan du finder chauffør og nogle andre ting, som du skal være opmærksom på i forbindelse med forberedelse af turen. 

Tulparkul Pamir highway

Transport til forskellige byer

Bishkek til Karakol

Hvis du skal fra Bishkek til Karakol eller vice versa, så er den letteste måde at tage en marshrutka (minibus). Fra Bishkek kører bussen fra den nordlige busstation. På appen mapps.me hedder den “Mini bus (#513 to Kockkor)”. Skal du den modsatte vej så hedder busstation “Long distance bus station”. Turen tager et sted mellem 5-7 timer alt efter chauffør, trafik og antal personer som skal af og på undervejs. Omkring halvvejs på turen gøres der et stop på et 15-30 minutter, hvor der er mulighed for at komme på toilet og købe lidt forskelligt mad og snacks.
Turen skulle gerne koste 350 Kirgisiske Som (ca. 30-35 kr.). De fleste busser kører tidligt på dagen, så jeg vil derfor råde dig til, at være på stationen senest klokken 09 om morgenen. Der er som nævnt ingen tidsplaner i landet, når det kommer til transport, men busserne kører når de er fyldte.

Bishkek til Osh

Fra Bishkek til Osh, så skal med fra samme station, som når man skal til Karakol. I modsætningen til turen til Karakol, så skal man ikke med marshrutka til Osh. Man skal i stedet med en shared taxi. Det skal man da turen er betydeligt længere. Turen varer et sted mellem 10-14 timer, alt efter chauffør og antal pauser, som holdes undervejs. Når man kører med shared taxi i Centralasien, så “køber” man én plads i bilen og taxaen kører når den er fuld, fuldstændig ligesom minibusserne. En plads i en taxa til Osh koster mellem 1000-1200 Kirgisiske Som (ca 100-120 kr.). Hvis man gerne vil have bilen for sig selv og selv bestemme pauser mm, så kan man vælge, at betale for alle sæderne og bare komme afsted. 
Skal man fra Osh til Bishkek så kører taxaerne tæt på Osh’ centrale bazar, ved det sted på Maps.me som hedder “shared taxi to Bishkek”.

Anden transport i Kirgisistan

Der er mange andre byer, ruter osv. hvor der er mulighed for at tage shared taxi og marshrutka. Hvis du vil læse mere om andre ruter end dem, som jeg har skrevet om, så kan du finde en masse god inspiration og guides på www.caravanistan.com.

Tulpar kul sunrise Pamir highway

Skriv et svar