Oplevelser i Hpa-An

Hpa-An var lidt en overraskelse for mig. Jeg kendte slet ikke til byen, inden jeg besøgte Myanmar. Men hold op det er et skønt sted med mange gode oplevelser i og omkring byen. Alt fra bjerge, til grotter og forskellige pagoder og parker.
Jeg var der også i forbindelse med Waterfestival også kaldet Thingyan i Myanmar, som er det buddhistiske nytår. Det var en stor vandkamp og noget jeg virkelig vil anbefale andre at prøve. Ikke nødvendigvis i Hpa-an, men også i andre dele af landet.
 
Udover Waterfestival så havde jeg også en masse andre gode oplevelser i og omkring byen. Fælles for de mange oplevelser i Hpa-An er, at mange af dem ligger lidt udenfor selve byen, så man skal finde en form for transport. Nedenfor kan du læse mine anbefalinger til de bedste oplevelser.
 

Mount Zwegabin

Zwegabin hpa-an

At bestige et bjerg er altid sjovt og ens første bjerg vil man altid huske. Mount Zwegabin var det første bjerg, som jeg besteg. Bjerget er med sine 722 meter det højeste bjerg i Kayin området. Man kan bestige bjerget fra to sider, den ene side er samme side som Buddha-parken, som jeg skriver mere om senere. Og så kan det gøres fra den modsatte side, hvor jeg gjorde det fra.
Det er ret så udfordrende at bestige, til dels på grund af varmen, men også fordi det udelukkende er trapper, som man går op ad. Men det er alle anstrengelserne værd. For mig tog det omkring 1,5 time at gå op, med pauser til at puste ud og nyde den gode udsigt undervejs. Turen ned varede lidt kortere, omkring en time og et kvarter.
Det er et perfekt sted at se solnedgang fra! Virkelig smukt at se solen gå ned over det flade landskab med enkelte små bjerge. På toppen af bjerget ligger et munkekloster. Her er det mulighed for at købe noget meget billigt mad, som godt kan være tiltrængt efter bjergbestigningen. 

Saddar Grotten

Der er mange grotter i Hpa-An, men det her er min favorit. Det er det blandt andet, da grotten er rigtig stor. Man går ikke bare ind og ud igen samme sted, men man går hele vejen igennem dem.
Som start går man forbi to store elefantstatuer og op af nogle trapper til indgangen. Når man er kommet igennem grotten og ud på den anden side har man to muligheder. Den ene er at man tager en en lille trækano, hvorefter man sejler tilbage imod indgangen, hvilket du skal uanset hvad, hvis du ikke vil gå tilbage igennem grotten. Sejlturen er ret så imponerende, da den går under den store klippesten, som er vist på billedet. Den anden mulighed er, at du går til venstre, når du kommer ud og følger den sti, som der er. Gør du det, så kommer du ned til en anden grotte, som du kan udforske.
Et lille ekstra tip er at du kan købe sermosaer kort efter sejlturen ved en af de søde lokale damer, som sælger dem. Det er uden sammenligning de bedste samosaer, jeg i mit liv har fået!

Buddha Park

Parken hedder egentlig rigtig Lumbini Gardens, men bliver kaldt Buddha Park. Navnet har parken fået med god grund, da der er en kæmpe samling af helt ens figure, af en siddende Buddha. Langs vejen er figurerne i rigtig god stand, men som man kommer længere ud i parken, kan man se de ikke er lige så godt vedligeholdte. Inde i parken ligger en lille forlystelse, som vel egentlig bare er en skilift, som kører i ring, men det er meget hyggeligt, at sidde der og se børn og munke nyde turen. Der er også mulighed for at købe mad, snacks og drikkevarer her.

Kawgun Grotten

Kawgun hpa-an

Det kan godt være, at Saddar Grotten er min favorit i Hpa-An, men Kawgun var måske den som imponerede mig mest, i hvert fald på udsmykningen. Klippevæggene langs indgangen og inde i grotten er nærmest helt tildækket med små buddhafigure. Nogle af dem vender endda på hovedet. Man kan stå længe og beundre det og forundre sig over, hvordan det overhovedet har været muligt at lave. Foruden alle de små figurer er der også en række store. 
Selve grotten er ikke så stor eller dyb, så det som trækker her, er helt klart de mange figurer og hele udsmykningen.

Kaw Kathaung Grotten

Oplevelser i Hpa-An

Ved Kaw Kathaung er det ikke grotterne, som er så imponerende, slet ikke sammenlignet med de andre, som jeg har skrevet om. Det som derimod imponerede mig her, var Buddhastatuen og de mange munkestatuer, som står på en lang række efter. Grotterne er som de andre udsmykket Buddha figure i forskellige størrelser og former. 
Nedenfor enden af området er der en lille café, hvor man kan få friskpresset juice og mad og en lille “pool”, hvor der er mulighed for at bade.