Salkantay Trekket
Salkantay Trekket i Peru er et af de mest kendte og populære treks, som fører optil Machu Picchu. Og med god grund, for det er virkelig en smuk og udfordrende tur, hvor man virkelig får syn for, hvor imponerende Andes Bjergene kan være.
Mine anbefalinger
Salkantay Trekket var mit andet trek, men mit første i store højdemeter. Det startede med, at min ven Frederik og jeg ankom i Cusco to dage før afgang. En dag senere end planlagt, da vi skulle have været med et fly, som dog blev aflyst. Dagene i Cusco skulle bruges, så vi kunne vende vores kroppe til højderne. Set i bakspejlet så var to dage ikke nok, da jeg endte med at få en lille smule højdesyge allerede dagen før, vi tog afsted. Så jeg vil anbefale at tage tre dage i Cusco, så kroppen kan vende sig til det hele. Og bare rolig, der er nok at lave i og omkring byen, så tre dage kan man sagtens bruge. Du kan læse lidt mere om, hvad du kan opleve i byen og resten af landet her.
Frederik og jeg havde været så dumme at booke turen hjemmefra igennem et dansk bureau, hvilket nok er det dummeste, jeg nogensinde har gjort i rejsesammenhæng. Det gjorde i hvert fald, at prisen steg med et par tusinde kroner, i forholdt til hvis vi havde ventet med at booke turen, til vi var i Cusco. Her kan man ofte booke det og komme afsted én til to dage senere.
Det danske bureau som vi rejste med samarbejder med Bamba Experience, som planlægger en masse forskellige ture i store dele af Sydamerika. Mange ting gik godt med Bamba. Maden var god, transporten var god og der var generelt styr på tingene. En ting, jeg dog var en smule utilfreds med var guiden. Han var rigtig dygtig og vidste en masse om planter, bjerge og vigtigst af alt Machu Picchu. Men hver gang vi spurgte omkring tid eller kilometer til destination, var han altid helt skævt på den. Den kan godt være frustrerende, når man går og er træt efter flere dages vandren.
Jeg har dog senere snakket med andre, som også har været på trekket og de har haft samme oplevelse med deres guider. Så jeg tror egentlig bare, at det er en kulturel forskel og det må man bare leve med.
Vi var afsted i fire dage med tre overnatninger. Det er også muligt at komme afsted i fem dage med fire overnatninger eller seks dage med fem overnatninger. Personligt synes jeg fire dage var passende. Vi gik omkring 20 km om dagen, nogle dage mere og nogle mindre, men havde massere af pauser undervejs, hvor man lige kunne slappe af og få lidt snacks.
Maden som man får på trekket, er ikke altid det mest spændende mad, men det er heller ikke dårligt. Uanset hvad så sørg for at spise en masse, så du har kræfter til hele turen og ikke løber tør for energi. Sørg også for at drikke en masse vand og hav eventuelt nogle snacks med til turen, så du kan få noget hurtigt sukker.
Priser
Der er rigtig mange forskellige udbydere til Salkantay Trekket og lige så mange forskellige priser. Ved de hundredevis af forskellige udbydere der er i Cusco, kan du for det meste forhandle om prisen og se om du kan få presset den ned. For uanset hvor billigt du får den, så vil de altid tjene penge på den, så du kan lige så godt forsøge at prutte lidt om prisen. Det billigste jeg har hørt om er omkring 1.700 kr. Prisen kan dog også godt være afgørende for kvaliteten af trekket. Kvaliteten af transport, guide, mad og overnatninger. Så det er noget man må gøre op med sig selv, hvor meget man vil betale. Prisen vil selvfølgelig også være forskellig i forholdt til, hvilken længde du vælger, trekket skal være.
Et sted du kan få en fornemmelse af priserne og hvad de indeholder er på www.findlocaltrips.com.
Som sagt, så bestilte vi hjemmefra igennem et dansk bureau hjemmefra, og det er der INGEN grund til at gøre. Med mindre du vil være sikker på, at der er styr på alt inden du tager afsted.
Trekket
Dag 1
Den første dage på trekket er den korteste, både i tid man går og distance. Det gør det dog ikke til den letteste dag på trekket. Dagen starter med, at man bliver hentet i Cusco, hvorfra man bliver kørt til en lille by, hvor der er morgenmad og mulighed for at købe nogle snacks med til turen. Derefter kører man hen til startpunktet, hvorfra trekket rigtig starter. Den omkring tre timer og 14 km lange gåtur går hovedsageligt opad. Så selvom det ikke er så lang en vandretur som de andre dage, så er den stadig virkelig udfordrende, da man bare stiger og stiger i højdemeter.
Efter de tre timer kommer man op i 3.920 meters højde og frem til campen Soraypampa, hvor hvor man skal sove. Kort efter ankomsten får man frokost og derefter er der mulighed for at komme op til søen Laguna de Humantay, en tur som tager ca. halvanden time hver vej. Jeg var dog ikke på denne tur, på grund af den smule højdesyge jeg havde, så jeg var helt udkørt efter de første tre timers gåtur. Jeg brugte i stedet tiden på at slappe af og nyde den smukke omkringliggende natur. Efter turen op til søen er der aftensmad, hvorefter man går tidligt i seng.
Den første nat er klart den koldeste på turen på grund af højden. Sørg derfor for at have noget varmt tøj med til at sove i. Eller sov i det tøj du har gået i, i løbet af dagen.
Dag 2
Den anden dag starter hårdt ud med en fire timers gåtur op til turens højeste punkt, i 4.650 meters højde. En tur som tager en op imellem de to store bjerge Humantay og Salkantay, som har lagt navn til trekket. Jeg var stadig ikke på toppen om morgenen og beslutte at leje en hest til denne del at turen. Det kostede omkring 1000 kr, men var nødvendigt for mig, ellers var jeg ikke kommet derop.
Når man er færdig med at tage billeder på toppen begynder det at gå ned igen. Omkring to timer på gåturen ned, kommer man til stedet, hvor man skal have frokost. Derefter kommer en omkring tre timers gåtur ned til ens camp er i 2.900 meters højde. Dernede begynder de snedækkede og golde bjerge at blive til frodig og grøn jungle.
Denne dag byder på omkring 22 kilometers vandrig, som tager mellem 9-10 timer. Den første del af dagen er virkelig hård, da den foregår så højt oppe, hvor luften virkelig er tyndt. Men som dagen går og man kommer længere ned bliver det både lettere at trække vejret og energien bliver derfor også bedre.
Dag 3
Den sidste dag med vandring er den klart letteste, selvom man går omkring 24 km. Det går nemlig nedad eller ligeud det meste af turen og det hele er i lavere højdemeter end de to første dage. Fra morgenmaden til frokosten går man for det meste langs grussti imellem frugtplantager, træer og vandfald. Efter frokosten er der en køretur hen til en togstation, hvorfra der er en omkring tre timers gåtur til Aguas Calientes, som er byen for foden af bjerget, hvorpå Machu Picchu ligger. Undervejs på gåturen kommer toget forbi flere gange og du vil se en masse gamle Inca ruiner.
Når man kommer frem til byen, bliver man indlogeret på et hotel, hvor der er mulighed for at få et tiltrængt bad og sove i en god seng uden at skulle have to-tre lag tøj på.
Dag 4
Dag fire starter utroligt tidligt, i hvert fald hvis man vil med den første bus optil Machu Picchu. Efter at have siddet og ventet i et par timer kommer den første bus endeligt og man kommer op til indgangen til Machu Picchu. Efter man er kommet ind er det med at komme hurtigt op til udsigtspunktet, i hvert fald for dem, som gerne vil være de første på dagen til at se den gamle by.
Efter man har fået taget en masse gode billeder, tager ens guide over. Han eller hun giver en deltaljeret og informativ tur rundt i oldtidsbyen.
Når guiden er færdig, har man selv nogle timer til at gå rundt inde på det store område. Her kan man vælge at lave nogle forskellige ting. Man kan gå op af bjerget, som man altid ser i baggrunden. Man kan også vælge at gå op til Sun Gate, hvor man kan møde nogle af dem, som har været på Inca Trail, som kommer ind derigennem. Derfra kan man virkelig nyde udsigten over det store områder er naturen omkring.
Efter den sidste tur igennem det hele går turen tilbage nedad bjerget for at få frokost og ellers komme tilbage imod Cusco.
Vil du vide mere om præcis, hvor tidligt du bør stå klar ved bussen eller andre gode tips til besøget ved Machu Picchu, så kan du læse dem her.
Pakkeliste
Denne pakkeliste er lavet udfra ting, som jeg selv havde med. Ting som jeg havde med på hele turen igennem Central- og Sydamerika. Så derfor kan det være smart, at have ting med som ikke fylder så meget eller som også kan bruges på andre tidspunkter. F.eks. langebukser som kan bruges i fly eller anden transport, hvor det kan være køligt og en tynd men varm jakke, som ikke fylder ret meget i rygsækken.
Listen er også lavet uden en god sovepose og vandrestave, da jeg lejede det inden turen og ikke selv havde medbragt det.
Tøj
- Trekking sko eller støvler
- Et sæt skiundertøj
- Et par trekkingbukser eller bevægelige langebukser
- En varm trøje
- En varm men tynd jakke
- En eller to t-shirts
- Vandtæt overtøj (regnjakke, regnslag eller regnponcho)
- Hue
- Hansker
- Solbriller
- Undertøj
- Strømper
- Ekstra varme strømper til om natten
- Haledisse eller halstørklæde
Praktiske ting
- En god drikkedunk (jeg vil anbefale lifestraw)
- Snacks
- Pandelampe
- Regnslag til din taske, eller plastikposer
- Solcreme
- Insektspray
- Kamera
- En rulle toiletpapir
- Kontanter, minimum 150 Soles
- Et hurtigtørrende håndklæde
- Pas og andre dokumenter omkring dig selv og dine betalinger
- Toiletsager
- Medicin