Oplevelser i Samarkand

Der er mange oplevelser i Samarkand. Det er en af de mest turistede byer i Uzbekistan. Det er det med god grund, da der er enormt meget flot og gammel arkitektur at se i byen. I de andre byer i landet virker det som om, at der bor mange lokale også tæt på turistattraktionerne. I Samarkand virker det dog ikke sådan. Der virker det som om, at de lokale bor lidt væk fra centrum. Dette gør at centrum og turistattraktionerne virker ekstra turistede og det tager lidt af charmen. Samarkand er dog stadig et besøg værd – helt sikkert. Det er en by med en lang historie og enormt smukke attraktioner. Så nedenfor kan du læse mine anbefalinger til oplevelser i Samarkand.

Registan

Oplevelser i Samarkand
Registan oplevelser
Registan Samarkand

Registan var den første ting, jeg kendte til fra Uzbekistan, så det var meget passende, at det vat det første vi så, da vi ankom til Samarkand fra Tadsjikistan. Den ældste af bygninger er ca 600 år gammel imens de to andre er omkring 400 år gamle. Bygninger fungerede i gamle dage som universitet, hvor der boede studerende, undervisere og forskere. Derudover var der blandt andet også en lille moske i den ene bygning.
I dag er Registan et symbol på byen og en af de store oplevelser i Samarkand. 

Samarkand sunset
Samarkand oplevelser i

Da vi besøgte Registan, var der en stor gruppe mennesker, som øvede et skuespil/dans, som skulle vises til en stor festival, der skulle finde sted i August. Om det er en ting, der er hvert år, tør jeg ikke svare på. Men det gjorde, at åbningstiderne var lidt anderledes end normalt.
Men åbningstiderne skulle gerne være 08-19 i april til oktober og 9-17 i november til marts. Prisen for at komme ind er 30.000 sum, hvilket ca. er 22 kr. 

Bibi Khanum

Bibi Khanum
Bibi Khanum Samarkand

Bibi Khanum moskeen er en helt fantastisk bygning. Min kæreste og jeg besøgte moskeen omkring solnedgang, hvilket var perfekt. Lyset på moskeen var så smukt og gav en skøn stemning til de lille område. Så jeg vil virkelig anbefale at opleve det omkring solnedgang. 
Bygningen dateres helt tilbage til 1500-tallet og var dengang en af de største og mest betydningsfulde moskeer i Timurid Dynastiet, som strakte sig fra det østlige Tyrkiet og hele vejen til Dehli i Indien.  

Bibi Khanum Samarkand oplevelse

Med tiden blev den flotte moske mere og mere faldefærdig, indtil sovjeterne begyndte at restaurere den gamle moske ligesom de restaurerede mange andre gamle bygninger i Uzbekistan.
I dag er bygningerne på moskeens område stadig ikke færdige med at blive restaureret – men de er godt på vej. Når man står ved siden af indgangen og kigger op føler man sig virkelig lille. Moskeen er enorm (!!!), virkelig smuk og helt klart et besøg værd.

Hvis man gerne vil ind på området og opleve det, så er det åbent fra 8-20 hver dag og det koster 22.000 sum at komme ind, hvilket svarer til ca. 16 kr.

Bibi Khanum Mausoleum

Lige overfor moskeen ligger der et mausoleum, hvor Amir Temurs kone ligger begravet. Amir Temur var hersker i Timurid Dynastiet. 
Mausoleet er småt, men virkelig smukt – især indeni, hvor der er meget smuk mosaik. Det er ikke blandt de største oplevelser i Samarkand, men stadig et besøg værd.  

Shah-I-Zinda

Shan-I-Zinda
oplevelser i samarkand Shan-I-Zinda
samarkand Shan-I-Zinda
samarkand i Shan-I-Zinda

Shah-I-Zinda er for mig den bedste oplevelse i Samarkand. Hele området er ualmindeligt smukt. Det består af mere end 20 bygninger, som med deres detaljerede blå og grønne mosaik, virkelig gør et indtryk på en. 
Udover at være enormt smukt, så er det også et af de mest hellige steder i byen. Det siges at Profeten Muhammads fætter, Kusam Ibn Abbas, ligger begravet her. Udover Kusam Ibn Abbas, så ligger en masse af byens vigtige personer igennem tiden også begravet på området.

Som mange af de andre store attraktioner i Samarkand, så kommer der også mange turister og turistgrupper her. De fleste kommer dog omkring middag, så ud på eftermiddagen og de tidligere aftentimer er der færre besøgende.

Shah-I-Zinda har åbent fra 9-19 og entreprisen er på 10.000 sum, hvilket svarer til 7-8 kr. 

Læs også: Oplevelser i Khiva

Hazrat Khizr Moskeen

Hazrat Khizr Moskeen
Hazrat Khizr Moskeen samarkand

Den lille moske er ikke den største oplevelse i Samarkand, sammenlignet med mange af de andre, men den er dog stadig et besøg værd. Som alle andre oplevelser i landet, er moskeen enormt flot udsmykket, både udenpå og indeni. Moskeen, som var den første af sin slags i Samarkand, kan dateres tilbage til de 8. århundrede og er en af de mest hellige steder i hele området.
Sammen med moskeen er der også et lille åbent område, hvor Uzbekistans første præsident ligger begravet. Her må man ikke tage billeder af respekt for den døde. Det er meget tydeligt, at præsidenten betød meget for de lokale, så vis respekt, når du besøger området.
Husk derudover også at tage dine sko af inden du går ind i bederummet, så undgår du at blive uvenner med de lokale. 

Siab Bazaaren

Samarkand bazaar

Før vi kom til Uzbekistan havde vi rejst i Kirgisistan og Tadsjikistan. Her var vi vandt til, at vi kunne gå helt stille og roligt på bazarene, uden at alle ville sælge os noget. Siab Bazaaren er dog helt anderledes. Alle prøver at sælge noget til en og deler gratis smagsprøver ud – dog med forventning om at man så køber noget. Derudover var der også nogle tiggere, hvilket vi heller ikke havde mødt hidtil. 
For mig er et besøg på en bazaar dog et must. Der er hyggeligt, god stemning og selvfølgelig nogle gode madvarer, snacks og krydderier.
Selvom bazaaren er mere turistet og salgsorienteret, så er den stadig et besøg værd. Især hvis man gerne vil købe friske frugter og grøntsager.  

Gur E Amir Mausoleum

Gur E Amir Mausoleum
Gur E Amir Mausoleum samarkand
Gur E Amir Mausoleum oplevelser i samarkand

Gur E Amir betyder “Kongens gravsted” på persisk. Her ligger førnævnte Amir Temur begravet, sammen med blandt andet hans to sønner. Som alle de andre steder jeg har beskrevet indtil videre, så er Gur E Amir også enormt smukt (der begynder at danne sig et mønster her). 
Udover bygningens æstetiske ydre, så tilbyder den også historien omring Amir Temur, samt et syn i det guldbelagte rum, hvor han ligger begravet, hvilket er meget overvældende – et rum fyldt med guld.

Som mange af de andre oplevelser i Samarkand, så kan de være en fordel at besøge steder ud på eftermiddagen, da der ikke er så mange mennesker og derudover synes jeg personligt også, at steder bliver smukkere i aftensolens rolige lys. 

Der er åbent fra 8-19 hver dag og entreprisen er 22.000 sum, som er ca. 15-16 kr.

Læs også: Oplevelser i Bukhara

Gå væk fra menneskemængden

SONY DSC
SONY DSC

Alle de ovenstående oplevelser i Samarkand er velbesøgt af mange mennesker dagligt. Ofte er det bare rigtig rart at komme lidt væk fra menneskene, få lidt ro og være selv et sted. 
Selvom der er mange turister i Samarkand, så skal man ikke langt væk fra de store attraktioner for at være nærmest alene. F.eks. hvis man går bagom den helt store attraktion Registan, så kan man nærmest gå selv og nyde den smukke arkitektur, som der også er der.