Oplevelser i Kirgisistan

Kirgisistan – et af de lande i Centralsien, som ingen rigtig kender til. Det er et af “de der” lande, fra det gamle Sovietunion, som man aldrig hører noget om eller fra. Et af de lande som mange ikke engang ved eksisterer. 
Jeg vil rigtig gerne hjælpe med at ændre på dette. Og få folk til at opleve deres smukke natur og kultur i landet. Kirgisistan er et enormt land, med mange forskelligartede oplevelser – alt fra smuk, eventyrlig natur til byer med pulserende markeder. 
Læs med her og find nogle af de bedste oplevelser i Kirgisistan.

Læs også: “Rejsetanker og budget til Kirgisistan

Osh Bazaren

Bazar

Hvis du er til lokale markeder, så er det her en af de bedste oplevelser i Kirgisistan! Osh Bazaren er en af de bedste markeder, jeg nogensinde har været på. Du kan virkelig købe ALT her. Tøj, sko, nødder, frugter, grøntsager, krydderier, legetøj og meget, meget mere. Hvis du ikke finder det her, så finder du det ikke i Bishkek. Personligt synes jeg at afdelingen med nødder og snacks var den bedste og mest spændende. Her kan man købe alle mulige former for nødder til nærmest ingen penge, hvilket er perfekt til de lange køreture, man kommer på i landet.
Bazaren ligger i den vestlige del af byen, tæt på den vestlige busstation og har åbent fra tidlig morgen til ud på eftermiddagen (der er ingen faste åbningstider).

Faitytale Canyon

fairytale canyon kirgisistan karakol
fairytale canyon oplevelser i kirgisistan

Ifølge gamle kirgisiske fortællinger, så blev Fairytale Canyon til, på grund af en drage med syv hoveder, som var forelsket i en prinsesse, men hun var ikke forelsket i dragen. Det kan man vælge at tro på eller ej. Hvis du er interesseret, så kan du læse hele fortællingen her
Uanset om det var på grund af en drage eller mere naturlige ting, at området blev til, så er det et enormt smukt område. De røde, bakkede landskab er ikke som noget, jeg før havde set og ikke noget som jeg vil glemme foreløbelig. 
For at komme hertil er det mest normale at tage fra Karakol. Min kæreste og jeg havde dog være længere væk fra Karakol, så vi besøgte det på vej tilbage til byen. Efter besøget forsøgte vi at blaffe tilbage til Karakol, hvilket lykkedes, da der kom en marshrutka kørende, som vi kunne komme med.
Hvis du besøger Fairytale Canyon, så sørg for at have et par ordentlige sko på, da det bakkede landskab kan være svært og glat at gå i. Sørg derudover også for at have en solcreme med, da solen kan være meget skarp her. For at komme ind på området betalte vi et mindre beløb, jeg kan ikke huske præcis hvor meget, men ikke mere end 30,- per person.

Karakol

Transport i kirgisistan oplevelser i karakol
Transport i kirgisistan

Karakol er en by, som mange rejsende i Kirgisistan besøger – og med god grund. Byen har mange forskellige oplevelser at byde på. Omkring byen er der meget smuk natur, som f.eks. Fairytale Canyon. Derudover starter en masse af landets bedste hiking- og trekkingture også her. 
Selve byen har også en masse historie, gode caféer og hyggelige gader, som man kan bruge et par dage på at opleve.

Hvis du vil læse mere om de forskellige oplevelser i Karakol, så kan du gøre det her.

Tulpar Kul / Peak Lenin

Tulpar Kul sø Pamir highway
Tulpar kul Lenin peak kirgisistan
Steder du skal opleve i 2020

Som en del af Pamir Highway startede vi med at have to dage omkring søen Tulpar Kul og bjerget Lenin Peak. Man kan dog sagtens komme hertil, selvom man ikke skal på Pamir Highway og det vil jeg virkelig anbefale. Brug et par dage her, nyd Tulpar Kul og de mange andre små søer rundt om. Tag et en-dags-hike op imod toppen af Peak Lenin. Stå tidligt op og se solen stå op over bjergene og søen og bare nyd den storslåede natur du er omgivet af. 
Hvis du vil læse mere omkring de praktiske ting, som overnatning ved Tulpar Kul, så kan du læse det nedenfor.

Sov i yurt

Pshart valley

Historisk set så er befolkningerne i Centralasien nomadefolk, hvilket mange stadig praktiserer den dag i dag. Dette kan man opleve på flere måder i mange af de Centralasiatiske lande og man skal ikke kører ret langt udfra storbyerne for at se familier, som bor i de klassiske yurts (vist på billedet ovenfor). 
Flere steder i Kirgisistan har man mulighed for at sove i yurt, hvilket jeg virkelig vil anbefale at prøve. Det er en sjov måde at møde og opleve en vigtig del af kulturen i Kirgisistan. 

Det kan, som nævnt, gøres mange steder i landet. Blandt andet omkring den store sø Issyk Kul. Derudover kan man også prøve det ved Tulpar Kul / Peak Lenin, hvor min kæreste og jeg gjorde det. Det var en af de bedste oplevelser i Kirgisistan for mig. Vi betalte omkring 100 kr. per person per nat, hvilket var inklusiv to gange morgenmad, to gange aftensmad og en gang frokost og alt den te og kaffe vi ville have. Hvis du vil læse mere omkring at sove i yurt ved Tulpar Kul og planlægge det, så kan du gøre det her.

Start Pamir Highway

Tadsjikistan budget
Start pamir highway oplevelser i kirgisistan
Tulpar kul sunrise Pamir highway

Det her er starten på et eventyr. Starten på en af de bedste oplevelser i Kirgisistan og Tadsjikistan, ja i hele Centralasien. Hvis du søger smuk natur, høje farvede bjerge, krystalblå søer, imødekommende mennesker, så er Pamir Highway noget for dig. 
Min kæreste og jeg startede vores tur på den gamle silkeruten i Osh, Kirgisistan og sluttede i Tadsjikistan. Man kan også gøre det den anden vej rundt. Turen vil være lige så smuk. 
Hvis du vil læse mere omkring vores Pamir Highway tur, så kan du gøre det her.

Andre oplevelser i Kirgisistan

Tulparkul Pamir highway
oplevelser i kirgisistan

Kirgisistan har rigtig mange oplevelser at byde på. Jeg var i landet i omkring 14 dage, hvilket ikke var nok til at opleve alt, desværre.
Jeg nåede blandt andet ikke at trekke i den smukke natur omkring Karakol, hvilket jeg er lidt ærgerlig over.

I den mere centrale del af landet er der også mange oplevelser, som jeg heller ikke nåede at opleve. Blandt andet er der i byen Arslandbob verdens største valnøddeskov. 

Derudover er der også oplevelser i Kirgisistan, som jeg ikke helt ved, om jeg vil anbefale. Som så mange andre lande i Centralsien, så er der mange nomadefolk i Kirgisistan og mange steder lever de stadig en hverdag som nomader. Dette er på mange måder fantastisk, men der kan også gå “turist” i den.
Ørnejagt! Min kæreste og jeg havde læst meget om dette, inden vi tog afsted. Normalt er vi stor modstander af oplevelser, som involvere dyr, som ikke er fri. Vi følte dog, at vi havde læst så meget om dette, om forholdet mellem ejer og ørn og det lød som om alt var godt. Vi besluttede derfor at få arrangeret en tur, hvor vi kunne komme ud og opleve dette. Vi havde aftalt et sted, hvor vi ville blive samlet op med arrangørerne. Og samlet op det blev vi. Her kom vi ind i en lille bil med en chauffør, en af arrangørerne, en ørneejer og ja, hans ørn. Vi kørte omkring 10 minutter, hvor ørnen peb langt størstedelen af turen. Der var ingenting frit og naturligt over dette. 
Om aftenen efter vi kom hjem fra oplevelsen, havde jeg personligt lidt ond i maven efter det hele. Og jeg har haft mange overvejelser omkring det hele efterfølgende. Men når alt kommer til alt, så vil jeg ikke anbefale en ligende oplevelse. Ja, det er smukt at se ørnen flyve rundt og det virker, som om at der er et tæt bond mellem ejer og ørn. Men det er et vildt dyr, som hører til i det fri. 

Skriv et svar