Rejsetanker og budget til Kirgisistan
Jeg besøgte Kirgisistan som en del af mine syv uger i Centralsien i sommeren 2019. I alt brugte jeg 14 dage i landet, som tog mig fra Bisjkek i nord, et smut til Karakol og hele vejen til Lenin Peak i syd, hvorfra turen gik videre til Tadsjikistan.
Kirgisistan er på ingen måde overrendt at turister, men der kommer helt sikkert til at være komme en stigning i antallet de kommende år. Landet er vanvittigt smukt, befolkningen er søde og hjælpsomme, kulturen og traditionerne er meget anderledes, end hvad man eller kender andre steder fra. Sidst men ikke mindst så er landet rigtig billigt at rejse i. Så læs videre her, hvis du vil læse om mine tanker og få tips til budget i Kirgisistan.
Læs også: Oplevelser i Kirgisistan
Rejsetanker
Naturen i Kirgisistan er fantastisk – intet mindre, men infrastrukturen i landet er mindre god, så det kræver tid at komme rundt. Men når du så kommer til din ønskede destination, så har du gode muligheder for unikke og hyggelige overnatningsmuligheder. Lad mig uddybe det lidt nærmer:
Start Pamir Highway
Pamir Highway er den smukkeste køretur/roadtrip du nogensinde vil opleve, hvis du vælger at tage afsted. Det er en rejse (køretur), som strækker sig over flere dage – optimalt mellem 7-10 dage. Meget af tiden vil du være over 3500 meters højde. Naturen, som du oplever, på denne tur er out of this world!
Turen vil hovedsageligt tage dig igennem Tadsjikistan, men også lidt i Kirgisistan. Jeg vil anbefale at starte din tur på Pamir Highway i Kirgisistan og opleve noget af den fantastiske natur, som er i den sydlige del af landet.
Hvis du vil læse om min tur på Pamir Highway, så kan du gøre det her.
Tag dig god tid
Som tidligere nævnt så brugte jeg 14 dage i landet, hvilket var for få dage. Jeg ville gerne have haft mere tid til at opleve hovedstaden Bisjkek, naturen omkring Karakol og nogle af de små byer centralt i landet med smuk omkringliggende natur. En af mine tanker og anbefalinger er derfor, at hvis du skal besøge Kirgisistan, så skal du også bruge nogle flere dage der. Mit bud er at mellem 17-20 dage vil være det optimale, men de 14 dage, som jeg brugte der, kan bestemt også gøre det. De ekstra dage vil dog være rigtig gode, da landet er rigtig stort og der bruges meget tid på transport mellem byer og oplevelser. Derudover så giver det også muligheden for at slappe af og nyde det hele i løbet af dagene, hvilket er noget af det vigtigste på rejser.
Gode overnatningssteder
Kirgisistan har en række gode overnatningsmuligheder for folk, som rejser på budget og som også vil ud at møde lokalbefolkningen og få autentisk oplevelse.
I hovedsten Bisjkek er der et rigtig godt hostel ved navn Apple Hostel. Det er i gåafstand til transportmuligheder ind og ud af byen, det er billigt, socialt og hyggeligt. Derudover ligger det tæt på Osh Bazaaren, som SKAL besøges.
I Karakol er der Hostel Ilbirs. Navnet er misvisende, for det er ikke et hostel men et homestay. Det er en fantastisk oplevelse at bo på homestay. Så hvis du ikke har prøvet det, så skal du prøve det. Hos Ilbirs bor man ved et ældre ægtepar, som bor i huset med deres enormt søde og lidt generte børnebørn. Ejeren af Ilbris er ægteparrets søn og al kommunikation foregår med ham via telefon, da ægteparret ikke snakker meget engelsk. Selvom kommunikationen med dem er svær, så kan man alligevel få nogle små grin og samltaler med dem, hvis man er interesseret i dette.
I hele Centralasien er der stor tradition for at sove i yurt. Dette kan man gøre mange forskellige steder i Kirgisistan. Min kæreste og jeg sov i yurt ved bjerget Lenin Peak, hvilket jeg virkelig kan anbefale. Det var hyggeligt, man får god traditionel mad og så er naturen omkring enormt smuk. Hvis du synes, dette lyder spændende, så kan du læse mere om det her.
Budget til Kirgisistan
Det er rigtig billigt at rejse i Kirgisistan. Som i rigtig billigt. Hvis du forsøger at rejse billigt, som jeg gør, så vil et dagsbudget på 260 kr. være nok. Dette er uden at spare på noget som helst nødvendigt.
De store omkostninger er som i alle andre lande mad, overnatninger og transport. Her vil overnatninger og transport være den dyreste del, hvilket ikke siger så meget – mange hostels og homestays koster et sted mellem 50-70 kr. per nat. Transport er billigt, hvis du kan kører med marshrutka, men skal du køre længere distancer med taxi, så koster det næsten et halvt dagsbudget, men dette sker så sjældent, at det er okay.
Hvis du har rejst i nogle af de omkringliggende lande, som Uzbekistan, Kazakhstan eller Tadsjikistan og har valuta til overs, så er Kirgisistan stedet, hvor du kan veksle fra disse lande. I mange af de andre lande kan det ikke lade sig gøre. Så få det gjort her, så du ikke brænder inde med dem – det ville være træls.
Praktisk
Vil gerne starte med at pointere at jeg ikke er ekspert på dette område. Men så vidt jeg ved, skal man ikke søge visum hjemmefra. Da min kæreste og jeg krydsede grænsen fra Kazakhstan, fik vi det i hvert fald hurtigt og smertefrit.
Transport i Kirgisistan foregår enten via marshrutka (minibusser) eller taxa, som både kører i byer eller lange distancer på 10+ timer. Hvis du vil læse en meget mere uddybbende guide til transport i Kirgisistan, så kan du gøre det her.
I Kirgisistan har de to officielle sprog – kirgisisk og russisk. Spørg mig ikke hvad forskellen på de to er, for det lyder ens i mine ører. Noget jeg altid gør, når jeg rejser er at lære nogle helt enkelte gloser på lokalsproget. Det gør altid de lokale glade og det viser at man har forsøgt bare en lille smule. Et godt ord at kunne i Kigisistan, ja i hele Centralasien generelt, er “spasiba”, som betyder tak på russisk.
Det er de færreste i landet som snakker engelsk, hvilket nogle gange kan være en udfordring. Men du kan komme langt med enkelte ord, så hvis du f,eks. skal kører fra Bisjkek til Karakol, så er det nok bare at sige “Karakol“, så kommer du på rette vej.
Hvis du møder en, som kan snakker engelsk, så vil personen ofte være rigtig ivrig efter at snakke og lære dig at kende. Dette er en god mulighed for, at møde lokale og lære lidt om landet og dets kultur.