Rejse til Tadsjikistan – tanker og budget
Jeg besøgte Tadsjikistan i sommeren 2019, som en del af mine syv uger i Centralasien. Et halvt år før vidste jeg ikke at landet eksisterede. Det var kun på grund af min kæreste at, jeg endte med at tage dertil. Hun havde kigget på et verdenskort og undret sig over, hvad det dog var for et land.
Inden vi ankom til landet, var jeg en smule skeptisk, hvilket viste sig, at blive gjort til skamme. Landet er så smukt, befolkningen er sød og i dag er det på min top tre over favoritlande, jeg har besøgt.
Rejsetanker
Som sagt er landet på min top tre over mine favoritlande, som jeg har været i. Landet har den smukkeste natur i verden (ifølge mig), har Wakhan Valley og besøger man landets hovedstad (Dushanbe), så er det som at rejse i et helt andet land. Lad mig uddybe lidt:
Verden smukkeste natur
Det er ikke en joke. Tadsjikistan har den smukkeste natur i verden – i hvert fald ifølge mig. Som du også kan se på billederne her i artiklen. Meget af den flotte natur er bjerge og bjergsøer og der er så stor diversitet i dem. Bjergene har alle forskellige farver, former og størrelser, men fælles for dem alle, så er de enormt smukke.
Wakhan Valley
I forlængelse med, at jeg mener at Tadsjikistan har den smukkeste natur i verden, så er Wakhan Valley det område i landet med den smukkeste natur – det er som en helt anden planet. Hele den vej man kører på, når man kører i Wakhan Valley, grænser op til Afghanistan – med andre ord, så sidder man og kigger på Afghanistan på hele turen. Det er meget surrealistisk, men også virkelig fedt. De små byer vi besøgte, der var anderledes end de andre byer på Pamir Highway – på en god måde. Folkene vi mødte var mere åbne overfor os og oprigtigt taknemmelige for, at vi ville besøge deres byer. Så hvis du skal rejse til Tadsjikistan, så gør dig selv den tjeneste, at tage i Wakhan Valley. Det vil du med garanti ikke fortryde!
To verdener
At rejse på Pamir Highway og være i Khorog er en ting. At være i landets hovedstad, Dushanbe, er noget helt andet. Det er vitterligt to forskellige verdener. Man skal ikke rejse i Tadsjikistan ret længe for at finde ud af, at det er et land, hvor langt størstedelen af befolkningen ikke har ret mange penge. Landet er heller ikke særligt udviklet. Mange landsbyer har ikke elektricitet hele døgnet, de har ikke rindende vand, asfalterede veje og andre ting, som vi tager forgivet i Danmark.
Man skal heller ikke være i Dushanbe i mange timer for at se, at der bliver sprøjtet rigtig mange penge i store bygninger, monumenter, springvand og meget andet, som skal få det hele til at se ud af mere end det er. Et godt eksempel er, at der i Dushanbe er verdens anden største flagstang. Som var den største indtil 2014.
Budget
Da vi rejste i Tadsjikistan havde vi et dagsbudget på 580 kr. per person, hvilket vi holdte os på. 580 kr. per dag kan virke som meget i forholdt til de omkringliggende lande, som er rigtig billige at rejse i. Og det er det vel egentligt også ret meget. Mad og overnatninger i Tadsjikistan er heller ikke dyre overhovedet, de er endda billigere end de omkringliggende lande.
Det som er dyrt er transport. Store dele af landet ligger i over 3000 meters højde, hvilket gør det besværligt at komme rundt i landet. Der er ingen muligheder for toge i det landskab. Der er heller ikke muligheder for busser på de små snørklede veje. Så måden man kommer fra A-B er med bil, hvor der er begrænset plads, hvilket gør transport til det klart største punkt i ens budget.
Praktisk
Der er krav om visum, hvis du skal rejse til Tadsjikistan. Det er dog ret nemt at få og kan gøre via hjemmesiden her. Når du søger visummet skal du huske at søge om GBAO Permit, hvis du skal på Pamir Highway. Du kan læse mere omkring, hvad du skal gøre, når du søger visum her. Jeg vil dog også gøre det klart, at jeg ikke er ekspert på området, men det er lavet udfra mine egne erfaringer.
Som beskrevet så er det transporten i landet, som koster langt størstedelen af dit budget. Store dele af landet ligger i over 3000 meters højde og er meget kuperet landskab, så alt transport foregår via bil og for det meste store firehjulstrækkere. Hvis du vil læse mere omkring, hvordan du kommer lettest rundt i Tadsjikistan, så kan du gøre det her.